I august og september er tiden for plommer. Plommene spises naturell men kan også brukes til sylting, i paier og bakverk. Gjennom varme, lange og solrike sommerdager har plommene fått sødme og gir oss en velsmakende frukt. Plommer har lavt fettinnhold og høyt kostfiberinnhold som er gunstig for fordøyelsen.

Plommesortene er ulike på mange måter, på nettstedet Wikipedia kan leses følgende beskrivelse: “De kommer i mange former, farger og størrelser. Fastheten i frukten varierer, både mellom sortene og i de forskjellige stadiene i modningsprosessen. Frukten kan være gul, hvit, grønn eller rød, med tilsvarende variasjoner i fargen på skallet. Dette skallet kan godt spises, selv om det kan smake litt beskt. Av form kan plommen være rund eller oval og størrelsen kan variere mye mellom de ulike sortene. De største kan bli like store som et lite eple. Plommen har en stor stein i midten, og hos noen varianter henger frukten fast i steinen, mens hos andre sorter slipper steinen lett. Frukten er saftig og aromatisk.» 

Et av de viktigste momentene i plommedyrking er å avgjøre når plommene er modne for høsting. For å vurdere om en plomme er moden og bør høstes kan en se på farge og fasthet. Det er viktig å treffe riktig høstetidspunkt. Plommene kan gå fra moden til overmoden i løpet av få dager. Høster du selv, test modenhet av en plomme ved å gi det en forsiktig klem. Plommer som kjennes faste eller harde når du forsiktig klemmer på dem bør henge noen dager til. 

Produsentene våre leverer plommene og vi lagrer dem ved temperatur mellom 2-4 °C. Holdbarheten på plomme avhenger av hvor frukten er i modningsprosessen. En moden plomme er søt og saftig, en mindre moden plomme sur og smaker bitter. Nøkkelen til en god plomme er å vite når den skal høstes. Er plommene mindre moden ved høsting er holdbarheten lengre. Det er hvert år en balansegang å finne riktig høstetidspunkt.

Når vi på Telefrukt pakker plommene til deg som forbruker holder vi kvalitetskravene. Frukten skal være tørr og skallet glatt. Dessuten skal de være uten støtskader, sprekker eller insektskader. Etter sortering og pakking hos oss blir varene sendt til våre kunder som er Bama og Coop som igjen fordeler til butikkene i hele Norge.

Hvis du mot formodning fremdeles finner en mindre moden plomme, sett dem på kjøkkenbenken ved romtemperatur i en til to dager. Plommene ettermodnes og blir søt og saftige. Ønsker du å se et utvalg av plommesortene som vi pakker på Gvarv, finner du det på siden Telemarksplommer. 

Vi ønsker deg høstens gode smaksopplevelse. Følg oss på Facebook for flere opplysninger og mer inspirasjon om fruktene vi pakker til deg. 

Team Telefrukt AS

Kilder og mer inspirasjon: 

  • Wikipedia – den frie encyklopedi
  • NIBIO – Norges største forskningsinstitutt
  • OFG – Opplysningskontoret for frukt og grønt
  • Hageland – fagkjede med hagesentre