Norges største fruktpakkeri 

I Norge finnes 6 fruktpakkeri. Telefrukt AS på Gvarv i Midt-Telemark er størst. Vi håndterer hvert år totalt ca. 6.000 tonn norsk frukt fra midt av juli til ca. mars året etter. Vi tar imot, lagrer, sorterer og pakker moreller, plommer, pærer og epler fra rundt 100 lokale produsenter fra Vestfold-Telemark og deler av Viken. 

Vi har flere maskiner til sortering og pakking. Maskinen til moreller og plommer er fra Stas i Belgia. I høysesongen kjører vi flere skift og pakker daglig inntil 20 tonn moreller og 26 tonn plommer.

Til sortering og pakking av epler bruker vi 2-3 maskiner. Vår pålitelig pakkelinje GP kommer fra Australia. Vår nyeste sorterings- og pakkelinje ble installert av tyske bedrift Palm Systems GmbH & Co. KG i 2022. Denne moderne sorterings- og pakkelinjen er sammensatt av flere komponenter fra nederlandske Perfect-Van Wamel BV og italienske Elisam. Begge anleggene GP og Perfect/Elisam bruker nyeste teknologi til sortering av epler; Ellipse med software TrueSoft™.   

Vi bruker også en kombinert maskin som både kan emballere kurver i plastfolie og pakke frukt i plastposer.  

Moreller

Moreller blir levert fra midt av juli og er ca. 4-5 uker på markedet. Det handler seg i hovedsak om 5 forskjellige sorter hvorav 4 av de er Telemarksmoreller. I 2021 pakket Telefrukt 210 tonn og siden 2022 var det mer enn 300 tonn.

Plommer

De første plommene ankommer på Telefrukt fra ca. 10. august. I butikkene får du kjøpt Telemarksplommer som finnes i 6 ulike sorter fram til slutt av september. Telefrukt sorterer årlig rundt 350 tonn plommer.

Pærer

De siste årene har også Telefrukt begynt å pakke norske Celina. Vi pakker nå årlig rundt 60 tonn med pærer 

Epler

Epler er det vi har ett størst volum av, så disse har vi også mulighet til å langtidslagre på vårt ULO-lager; les mer om det på siden Lager. 

Tidlig epler blir høstet allerede i starten av august, mens seine sorter blir høstet frem til midten av oktober. I løpet av sesong 2021 tok vi omtrent 3.800 tonn epler. I 2022 har det vært nesten 4.500 tonn og prognoser tilsier at dette kommer til å fortsette å vokse siden nye plantinger er mye mer effektive enn gamle plantinger. 

Gjennom sesongen sorterer og pakker vi mange forskjellige eplesorter som du kan lese mer om her: Telemarksepler.