TELEFRUKT
Om oss
Telefrukt AS ble etablert som aksjeselskap i 1993 med Gartnerhallen og Lindheim Produsentlag som eiere, men historien begynner mye tidligere. Er du interessert i å vite mer, finner du Telefrukts historie nedenfor.
I dag eies Telefrukt av Telefrukt Produsentlag med 45%, Bama med 45%, og Gartnerhallen med 10 %. Vi distribuerer hovedsakelig til Bama og Coop som sørger for at norsk frukt finnes i over 95% av dagligvaremarkedet i hele Norge. Ca. 65% av produksjonen er organisert gjennom Gartnerhallen for levering til Bama. De resterende 35% er organisert gjennom Nordgrønt SA for levering til Coop.
Telefrukt er Norges største fruktpakkeri, og ca. 9000-10.000 tonn med frukt er innom våre systemer for pakking og sortering. Både epler, pærer, plommer og moreller pakkes og sorteres her.
I 2024 ble vi det første pakkeriet i Norge til å pakke import-epler, noe som utgjør 1000-1500 av vårt totalvolum. Dette bidrar til (sammen med ULO-teknologien) at Telefrukt kan holde stabil drift gjennom året, og på sikt bli et helårspakkeri. Dette fører til både mer stabil og bærekraftig økonomi, samtidig som vi kan gi en stabilitet og forutsigbarehet til våre ansatte.
I tillegg til distribuering av frukt til alle dagligvarekjedene, blir frukt sortert og levert til foredling. Til f.eks Epleblomsten AS, eller andre aktører som driver med most eller sider-produksjon.
Telefrukt er 50% medeier i Epleblomsten AS.
Historie
2024
Høsten 2024 ble byggetrinn to av ULO bygget ferdigstilt med 16 nye lagerrom som til sammen lagrer 1050 tonn frukt. Totalt har Telefrukt nå 26 celler med ULO-teknologi, som tilsammen rommer 1800 tonn frukt!
I 2024 installerte vi solcelleanlegg som består av 1600 paneler fordelt på tak og vegger på våre store bygg, og anlegget sto ferdigstilt rett før utgangen av året. Vi håper på at anlegget skal gi oss opp mot 800.000 kWt årlig, og vi håper med dette å bli 80% selvforsynt med strøm, kanskje mer! Telefrukt får enormt utbytte av mye solstrøm i årets lyseste måneder, da vi har strømkrevende kjølerom, som til stadighet skal kjøle ned frukt som kommer inn til oss fra våre produsenter. Vi er heldige som har en beliggenhet der solforholdene ligger perfekt til rette for et slikt anlegg. Tidligere har det også blitt installert LED-belysning og varmepumper, som bidrar til å holde strømkostnadene nede.
I 2024 ble Telefrukt, som det første fruktpakkeriet i Norge, FSSC-22000 sertifisert. Ved å være FSSC-22000 sertifisert virksomhet, oppfyller vi de internasjonale standardene for matsikkerhet og kvalitet.
Våren 2024 startet vi med pakking av import-epler for første gang, som eneste pakkeri i Norge. Dette er epler vi i hovedsak kommer til å pakke utenom norsk sesong, og utgjør et volum på 1000-1500 tonn per år.
Ting skjedde også inne på pakkeriet vårt i 2024. Bl.a kom det på plass en helt ny morell-maskin, der KI ble tatt i bruk i sorteringen. KI ble også for første gang tatt i bruk på vårt sorteringsanlegg for epler, med oppgradering med flere kameraer og ny software på vår nyeste maskin. Inne på pakkeriet vil det også skje store oppgraderinger inn mot sesongen 2025, så følg med!
2022-2023
En større oppgradering av selve pakkeriet skjedde før sesongstart 2022/23. Det ble da byttet ut en sorterings- og pakkelinje for epler. Samtidig ble vannkanalene fornyet og det ble etablert et forsorteringsanlegg. Det vil gjøre Telefrukt i stand til å lagre, sortere og pakke mer effektivt i fremtiden.
2019
Telejuice AS gikk 2019 inn i saftpresseriet, Epleblomsten AS, og Telefrukt AS ble 50% medeier av Epleblomsten AS. Dette skal sikre avsetning av industriepler lokalt.
På Telefrukt har det de siste årene blitt gjennomført omfattende moderniseringer. Vi har blitt landets største og mest moderne fruktpakkeri. En av våre moderniseringer har vært byggingen av et nytt mottaks- og kjølelager på 1.500 kvm i 2018/19. Bygningen består av 10 lagerceller for lagring av epler i ULO-atmosfære (Ultra Low Oxygen), i tillegg til mottak, kontorrom og laboratorium. Dette har vært en investering på rundt 22,5 millioner kr, og målet er å kunne levere best mulig kvalitet gjennom en lengst mulig tidsperiode til våre kunder.
2018
Telefrukt installerte nye sorteringslinjer for moreller og plommer som innebar en investering på kr 7 millioner. Optisk kvalitetssortering av moreller reduserer behovet for mannskap betydelig og benyttes også til sortering av plommer etter modningsgrad. Dette er har vært et pionerprosjekt med gode resultater. På denne måten kan modne plommer distribueres i nærområdet, mens mindre modne plommer går til fjerne destinasjoner.
2014
Et moderne lagerbygg med fire kjøleceller står ferdig til sesongen. Det innebærer en investering på kr 8 millioner. All lagring av epler skjer nå i egne lokaler.
Telejuice AS ble etablert sammen med Epleblomsten AS, og produserte i all hovedsak eplemost i plastflasker, til Bama.
2013
Prosjektet «Frukt i Fokus» blir etablert med rådgiver for frukt, Jan H. Meland fra Nome og Midt-Telemark Landbrukskontor, som prosjektleder. Det får stor betydning for utviklingen av produksjonen til alle fruktkulturene i hele regionen.
2010
Gjennomføring av investeringsprosjekt på kr 30,8 millioner som innebærer:
- Nytt pakkeri på 1.500 kvm.
- Nytt ferdigvarelager på 500 kvm.
- Forsorteringsanlegg for epler.
- Rasjonelle pakkelinjer for forbrukerpakninger.
- Nytt kjøleutstyr som forbedrer nedkjølingskapasitet og lagringsbetingelser.
- Overtagelse av Lindheim Sameigelager.
- Utvidelse av tomt til 16 dekar.
Pakkeriet blir tilpasset flere varelinjer og kort leveringstid. Fleksible løsninger, i kombinasjon med dyktige medarbeidere, er med på å sikre god leveringsnøyaktighet.
2009
Frukthåndteringen i Gvarv Fruktlager AS (etablert 1960) ble innfusjonert i Telefrukt AS. Dette ga vesentlig større volum og mere rasjonelle pakkeriløsninger. Med overtakelsen av pakkerivirksomheten i Gvarv Fruktlager kom Coop inn som hovedkunde i tillegg til Bama. Frukt fra Telefrukt hadde tilgang til over 80 % av det norske markedet, i dag har dette økt til over 95%.Eierstrukturen i selskapet ble endret og produsentene styrket sin posisjon. Selskapet eies nå av Bama med 45 %, Telefrukt Produsentlag med 45 % og Gartnerhallen med 10 %. Dette danner et godt grunnlag for samarbeidet framover.
Fra 2000-2009
Moreller
Etter et katastrofeår for morellprodusentene i 2000 ble omfattende tiltak satt i gang. Nytt moderne sorteringsanlegg og dekking av morellfelt mot regn skulle sikre jevnere tilførsler til markedet og bedre lønnsomhet for produsentene. Produksjonsvolumet ble opprettholdt, men arealet og antall produsenter ble redusert. Virksomheten til Eksportmoreller ble overtatt av Telefrukt AS før 2009-sesongen.
Plommer
Plommeproduksjonen i Midt-Telemark ble etablert i 1998 og de første avlingene ble omsatt gjennom Gvarv Fruktlager i 2000. Flere produsenter kom med, og arealet ble mangedoblet. Telefrukt er en viktig aktør i omsetningen av norske kvalitetsplommer.
Epler
Offensive holdninger fra både Innovasjon Norge, Fylkesmannen i Telemark, Midt-Telemark Landbrukskontor og fruktprodusentene selv førte til nyetablering og utskifting av fruktfelt i høyt tempo. Dette ga bedre avlinger og ytterligere økning i kvaliteten. familien Sauar sin etablering av Epleblomsten ga muligheten for lokal foredling av fabrikkfrukt. Dette var svært positivt for produsentene og skapte flere nye gode salgsmuligheter for norsk frukt
1990-2000
Lindheim Produsentlag inngikk avtale med Gartnerhallen og dannet Telefrukt AS i 1993. Nytt lagerbygg på 450 kvm med 4 moderne kjølerom ble bygd.
I 1997 ble Bakkemoen Frukt fusjonert inn i Telefrukt AS. Virksomheten ble drevet fra 2 pakkerier. Bama var den dominerende kunden, som sikret markedsadgang gjennom NorgesGruppen og Rema 1000. Oppbygging av morellproduksjon gjennom Eksportmoreller AS ga Telefrukt nye oppgaver. Pakkelinje for moreller ble installert i 1995 og planen var å produsere og pakke norske moreller for det europeiske markedet.
1980-1990
5 produsenter slo seg sammen i Lindheim Sameigelager og bygde moderne fruktpakkeri på 1.200 kvm som ble tatt i bruk i 1980. Bygget ble utvidet med 400 kvm i 1986 før omdannelsen til aksjeselskap i 1993. Epleproduksjonen ble lagt om til slank spindel. Det ga et løft i kvaliteten.
Fra 1950 til 1980
På slutten av 1950-tallet startet Kittil G. Lindheim pakking av frukt hjemme på Lindheim gård. Kundene var Chr. Mathiesen, opphavet til dagens Bama, og grossister og torghandlere ellers i landet. Virksomheten vokste utover på 60- og 70-tallet og K.G. Lindheims fruktpakkeri hadde behov for modernisering og større lokaler.
