MOTTAK OG LAGER
Telefrukt har 8.500 kvm bygningsmasse og lagerkapasitet til ca. 3.500 tonn med frukt , som tilsvarer ca. 11.500 kasser. For frukt har vi forskjellige kjølelager, der noen er vanlige kjølerom, mens andre har det vi kaller ULO-teknologi. I disse kjølerommene opprettes en kontrollert atmosfære som blir brukt for langtidslagring av epler.
Mottak og henting av ferdigvare
Produsentene leverer frukt til vårt mottak på Gvarv. Etter avtale leverer vi ut tomme kasser, og vi tilbyr også henting av fulle fruktkasser hos våre produsenter. Når fruktene ankommer mottaket, blir de sjekket, registrert og lagret i ett av våre kjølerom.
Når frukten er ferdig pakket, henter Bama og Coop pallene fra vårt ferdigvarelager.
ULO
I 2018 ble det bygd et nytt lagerbygg som ble tatt i bruk i 2019. Hele bygningen har 1.500 kvm i grunnflate. Det består av 10 lagerceller til langtidslagring av epler med ULO-metoden, 600 kvm kjølerom for presortering og mellomlagring, 100 kvm med kontorlokaler, møterom, laboratorium og sanitærrom.
Arealutvidelse og nyplanting i alle fruktdistriktene er initiert av myndighetene, markedsaktører og ernæringsfysiologer for å øke tilgangen på norsk og kortreist mat. Det skal øke selvforsyningsgraden og markedsandelen av norske epler. I tillegg skal det bidra til redusert transport og matsvinn.
For å kunne tilby smakfulle, sprø og saftige norske epler trenger man en lagerkapasitet kombinert med videreutviklet teknologi, som kalles ULO. Derfor ble det i 2015 satt i gang et flerårig prosjekt, “Norske epler i utvidet sesong” ,som bidro med å få utvidet salget av norske epler om vinteren.
Våren 2023 ble det konkludert at prosjektet var vellykket, og eplesesongen ble utvidet med 3-4 måneder – fra desember til mars året etter. Dette var mulig pga. investeringene gjort i et nytt ULO-lagerbygg på Telefrukt i 2018/19. Under kontrollert atmosfære kan eplene lagres lengre, samtidig som de holder seg like sprø og saftige. Til sesongen 2024, sto det enda et stort ULO-lager bygg klart til å tas i bruk, og Telefrukt har nå en legerkapasitet på 1800 tonn, fordelt på 26 ULO-celler!
Dette gir oss muligheten til å kunne levere norske epler helt frem til mai. Med videre produksjonsvekst, forskning og teknologi, ønsker vi på sikt å kunne levere norske epler ut til forbruker HELE året!