Spesialitet unik smak 

Navnet Telemarksmoreller, Telemarksplommer og Telemarksepler er en beskyttet geografisk betegnelse og fikk også tildelt Spesialitetsmerke gjennom Stiftelsen Norsk Mat. Dette er et kvalitetsstempel og en ære til rundt 100 aktive fruktbønder i Telemark som produserer norsk frukt med unik smak. Det offisielle merket verner om norsk matkultur og garanterer særpreg fra et bestemt geografisk område. 

Se etter følgende merkene på etikettene av norsk frukt: 

merking

Beskyttet geografisk betegnelse 

Her får Gunnar Li og Svein Børte som representantar for hhv. Telefrukt Produsentlag SA og Telefrukt AS, overrekt diplom som bevis på at Telemarksepler, Telemarksmoreller og Telemarksplommer er godkjent som geografisk beskyttet betegnelse. Dei samme fruktene har også fått Spesialitetsmerke. Overrekkinga skjedde under Dyrsku`n 2016 av Landbruks- og matminister Jon Georg Dale. Nina Sundquist til venstre. Foto: Fransisca Witsø 

tildeling beskyttet betegnelse

Telemarksmoreller 

Telemarksmoreller er en unik smaksopplevelse fra Norges frukthage. Telemarksbønder har dyrket moreller for salg siden 1970-tallet, og i dag er Telemark det tredje største morellproduserende området i Norge. 

Telemarksmoreller er søtkirsebær (Prunus avium) dyrket i Telemark av sortene Kordia, Lapins, Regina, Sweetheart, Ulster og Van. De kjennetegnes ved en aromatisk og intense smak med en fast og saftig konsistens. De er søte, men har også en mild syrlighet som balanserer smaken. Hver morell har en dyp rød farge. 

Hvis du ønsker å prøve disse smaksrike Telemarksmorellene kan du finne dem i Norges butikkene eller ved gårdsbutikker langs veiene fra rundt midt av juli til midt av august.

Telemarksplommer 

Telemarksplommer (Prunus domestica) er av sortene Avalon, Jubileum, Mallard, Opal, Reeves og Valor.  

Plommer fra Telemark er kjent for sin balanserte sødme, syrlighet og saftighet. Noe som gir dem en unikt deilig søt og forfriskende aromatisk smak. Frukten har en fast, men saftig tekstur. Når den er helt moden, får den en dyp, vakker farge som varierer fra gul til rød og lilla, avhengig av sorten. 

Telemarksplommer er ekte vare. De er mer enn bare en frukt; de er en del av regionens matkulturarv og det lokale landbrukets stolte tradisjon. 

Telemarksepler 

Telemarksepler (Malus x domestica) dyrkes kun av et begrenset antall bønder i Telemark, noe som garanterer en høy kvalitet og en sakte modningsprosess. Det er sortene Aroma, Discovery, Rubinstep, Rød Aroma, Rød Gravenstein, Summerred, Sunrise og Åkerø. 

Disse eplene har en lang historie og har vært dyrket i Telemark siden 1700-tallet. Smaken preges av et kaldt klima, som gir eplene naturlig høyere sukkerinnhold og en unik smak. Norske epler fra Telemark er kjent for sin deilige søte og saftige konsistens. De kan brukes akkurat som des er eller for å lage deilige kaker eller som ingrediens i spennende middagsretter. 

Kilder og mer inspirasjon: